Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 2168

Dodano:

Odsłon: 576

Smaczna, dietetyczna pasta. Łatwo się rozsmarowuje na pieczywie.

Składniki

  • 1 szkl. suchej białej fasoli
  • 10-12 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. wody mineralnej
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2-3 łyżki oleju kujawskiego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć na noc. Rano ugotować. Z 1 szklanki suchej powstanie
    około 2 szklanek ugotowanej fasoli. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie.

  2. Do kielicha miksera wlać wodę mineralną. Dodać namoczone śliwki, podsmażoną i wystudzona cebulę, pokrojoną pietruszkę, sos sojowy, czosnek. Wsypać 1/3 fasoli. Miksować. Nie wsypywać całej fasoli od razu, gdyż mikser może się zapchać. Dodać przyprawy i dosypać kolejną partię fasoli. Miksować. Resztę fasoli znów dosypać i dokończyć miksowanie. Pastę przełożyć do miseczki. Można wykorzystać od razu lub dać do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń