Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1654

Dodano: 12.11.2016

Odsłon: 3914

Bardzo lubię ciasto francuskie, ponieważ w krótkim czasie można wyczarować z niego coś pysznego. Zawsze mam je w lodówce. Jak przyjdą nieoczekiwani goście wymyślam potrawy z produktów, które mam w lodówce – na słono lub na słodko. Teraz akurat tak się złożyło, że miałam pieczarki. Szybciutko zrobiłam paszteciki, które wybornie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • Pieczarki - 350 g
  • Mozzarella - 1 kulka
  • Cebula czerwona - 1/2 szt.
  • Cebula biała - 1/2 szt.
  • Jajka - 1 szt. + do posmarowania
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Olej - do smażenia
  • Czarnuszka - do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy na patelni, aż pieczarki będą złociste. Doprawiamy solą i pieprzem (zrobiłam je dość pikantne), dokładnie mieszamy z jajkiem chwilę podsmażając. Odstawiamy z gazu. Ścieramy mozzarellę na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z pieczarkami. Lekko studzimy.

  2. Ciasto francuskie przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Rozkładamy farsz wzdłuż tej dłuższej części, boki zakładamy do środka i zwijamy w rulon (końcówkę ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem by dokładnie się zlepiło). Rulony smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką (niekoniecznie). Tniemy na ukos na 3- 4 cm kawałki (romby). Po środku każdego kawałka robimy niewielkie nacięcie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni - do uzyskania złocistego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń