Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet po królewsku

Pasztet po królewsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Pasztet po królewsku"

Składniki

  • 20 dag wątróbki cielęcej
  • pół szklanki mleka
  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • 40 dag cielęciny
  • 35 dag boczku
  • 20 dag śliwek suszonych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 2 bułki
  • 2 jajka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbkę pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Śliwki zalej wrzątkiem, po paru minutach odsącz, pokrój na mniejsze kawałki. Łopatkę, boczek i cielęcinę oprósz solą i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj grubo pokrojone cebule.

  2. Całość przykryj i duś, aż mięso puści sok. Wówczas wsyp ziele angielskie, liście laurowe i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Zalej 3 szklankami wody i duś przez godzinę.

  3. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj wątróbkę i bułki. Duś, aż bułki wchłoną cały płyn. Następnie wystudź i trzykrotnie zmiel. Masę przypraw gałką muszkatołową. Wbij jajka, dodaj śliwki i dokładnie wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem. Przełóż do niej masę i mocno ją ubij, stukając foremką o blat stołu. Piecz 50 minut w temp. 200 °C.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń