Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z cukinią

Przepis dnia 2014-06-16
Pasztet z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 16035

Dodano:

Odsłon: 4874

Dla wielbicieli pasztetów

Składniki

  • 1,5 kg miesa z indyka
  • 20 dag cielęciny
  • 20 dag karkówki
  • 10 dag słoniny
  • marchewka średniej wielkości
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • cukinia
  • pół pęczka natki
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 3 jajka
  • oliwa z oliwek
  • po 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz cayenne
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrałem marchewkę i cebulę . Do dużego garnka włożyłem wszystkie rodzaje mięsa , słoninę , cebulę , marchewkę , ziarna pieprzu i ziela angielskiego , liście laurowe.
    Zalałem wodą , posoliłem , gotowałem 30 min.
    Wyjąłem słoninę a resztę mięsa gotowałem jeszcze godzinę.

    Cukinię umyłem , pokroiłem w słupki . Natkę pietruszki po opłukaniu posiekałem.
    Czosnek po obraniu również posiekałem. Rozgrzałem na patelni 2 łyżki oliwy , zeszkliłem cebulę i czosnek , dodałem cukinię , smażyłem 5 minut.

    Ugotowane mięso wyjąłem , przestudziłem , zmieliłem 2 razy. W wywarze namoczyłem kajzerki , odcisnąłem , dodałem do mięsa. Dołożyłem cukinię , natkę , jajka , 2 łyżki oliwy.
    Doprawiłem solą , pieprzem , po pół łyżeczki oregano i tymianku.
    Masę wyrobiłem , wyłożyłem do natłuszczonej formy . Piekłem w piekarniku 60 minut w temperaturze 200 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 czerwca 2014 uwielbiam pasztety ,super pomysł z cukinią:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 czerwca 2014 Wspaniały. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! Jak jeść pasztet to tylko domowy! Ja poproszę taki do kanapeczek do pracy :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 czerwca 2014 Pasztet domowej roboty.Nie trzeba mnie namawiać, na pewno pyszny.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 11 czerwca 2014 super, cukinia dodaje pewnie wilgotności i tego swojego aromatu, bardzo mi się podoba ten pomysł ! no i mój ukochany pumpernikiel ! :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń