Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszny, znika w mgnieniu oka
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1743
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1533
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1495
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1808
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1743
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1533
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1495
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1808
Składniki
Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, przemieszać i odstawić, żeby puściła soki. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Odstawić do ostygnięcia. Gdy cukinia puści soki, dobrze ją odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać cebulę, bułkę tartą, żółtka jajek, olej oraz starty na dużych oczkach ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i dokładnie razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie razem połączyć. Formę keksową o wymiarach 30 cm / 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Do formy przełożyć ciasto z cukinii. Przykryć wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 - 200 st C. Po tym czasie pasztet odkryć i piec jeszcze 20 minut w takiej samej temperaturze. Odstawić do ostygnięcia, chociaż na ciepło pasztet jest równie smaczny.