Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszny, znika w mgnieniu oka
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2522
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 354
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52568
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 531
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2522
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 354
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52568
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 531
Składniki
Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, przemieszać i odstawić, żeby puściła soki. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Odstawić do ostygnięcia. Gdy cukinia puści soki, dobrze ją odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać cebulę, bułkę tartą, żółtka jajek, olej oraz starty na dużych oczkach ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i dokładnie razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie razem połączyć. Formę keksową o wymiarach 30 cm / 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Do formy przełożyć ciasto z cukinii. Przykryć wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 - 200 st C. Po tym czasie pasztet odkryć i piec jeszcze 20 minut w takiej samej temperaturze. Odstawić do ostygnięcia, chociaż na ciepło pasztet jest równie smaczny.