Do góry

Przekąski Przepis na:

pasztet z mintaja

pasztet z mintaja

Autor: babciaaneczka

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 24

Dodano: 29.08.2010

Odsłon: 1497

Doskonały pasztet z mintaja w/g M.Kuronia od kilku lat jest niezmiennie jedną z potraw bożonarodzeniowych w moim domu.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety rozmrażamy i osuszamy. Cytrynę sparzamy i ścieramy na tarce całą żółtą skórkę. Filety kładziemy na blaszce, posypujemy solą i pieprzem, polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Obkładamy pokrojoną cebulą, czosnkiem i startymi na grubej tarce warzywami.

  2. Na wierzch dajemy pokrojone w plasterki masło i pieczemy ok.30 minut w temp.180 st.C. Po upieczeniu schładzamy i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę. Do masy dodajemy żółtka, otartą skórkę z cytryny, śmietankę i przyprawy oraz bułkę tartą w ilości, żeby masa nie była za rzadka. Na końcu dodajemy pianę z białek. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.1 godz.w temp.180 st.C. Wierzch ma być zrumieniony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 29 kwietnia 2012 Każda morska ryba, a jeżeli to ma być świeży dorsz, to będzie super. Życzę smacznego i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olina102 28 kwietnia 2012 Ależ mi narobiłaś smaku! Czy może być inna ryba. Mieszkam nad morzem :) Świeży dorsz?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 31 sierpnia 2010 Czy możesz dodać przepis na nutellę śliwkową? Widziałam kilka przepisów w internecie, ale zdecydowanie Twój jest najlepszy ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń