Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z polenty

Pasztet z polenty

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1328

Dodano:

Odsłon: 10354

Pasztet z polenty smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i gorąco. Po wystudzeniu można pokroić go w grube plastry i odsmażyć na patelni grillowej. W każdej formie smakuje wybornie.

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszki kukurydzianej 6-7 szklanek wody 200 g startego parmezanu 100 g masła
  • 200 g mini marchewek 150 g groszku cukrowego 150 g szynki parmeńskiej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jest wiele sposobów gotowania polenty. Najbardziej popularne to wsypanie kaszki na wrzątek i jej wolne gotowanie przez około godzinę ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Drugi sposób to wymieszanie kaszki w zimnej wodzie i również wolne gotowanie przez około godzinę ciągle mieszając. Dla mniej wprawionych polecam drugi sposób, by uzyskać gładką konsystencję bez grudek.

    Do ugotowanej jeszcze gorącej polenty dodajemy masło i starty ser, mieszamy.

    Foremkę wykładamy plasterkami szynki, wlewamy połowę polenty, układamy na niej marchewki i groszek, wylewamy resztę polenty. Wierzch przykrywamy szynką. Pieczemy 30-45 minut w 170 stopniach C.

    Polentę możemy podawać na gorąco. By na gorąco dobrze się kroiła po upieczeniu należy dać jej około 20 minut by odpoczęła.

    Świetnie smakuje na zimno podana z np. z salsą pomidorową.

    Można pokroić również ją na grube plasterki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 26 czerwca Cudo przepis. Zabieram. Wymyśliłam, że dobrze by było upiec w foremkach do babeczek - można zabrać jako przegryzkę do piaskownicy, czy do śniadaniówki - od września - dla maluchów do szkoły ( ale atrakcja !). W jednej babeczce marchewka, drugiej brokuł i innych co kto chce (i już warzywka - dla niejadków przemycone). Babcie dziękują za pomysł :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń