Do góry

Desery Przepis na:

Patisony nadziewane serem

Patisony nadziewane serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Patisony nadziewane serem"

Składniki

  • 1/2 kg małych patisonów
  • 2 łyżki mieszanych siekanych ziół
  • np. natki pietruszki
  • majeranku
  • tymianku
  • bazylii
  • oregano
  • koperku
  • 30 dag białego sera trzykrotnie mielonego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • gałązki koperku do dekoracji. Ponadto szprycka cukiernicza lub pergamin
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Patisony umyj pod bieżącą wodą, zetnij w każdym wierzch. Małą łyżeczką wydrąż środki. Do garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć – dodaj sól, włóż patisony i gotuj je tak długo aż staną się miękkie (czyli około 15 minut). Następnie schłodź je w lodowatej wodzie, aby nie straciły koloru.

  2. Do miseczki włóż ser, dodaj siekane zioła i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku.

  3. Podgotowane patisony dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Każdy wypełnij farszem twarogowo-ziołowym. Aby ułatwić sobie to zadanie, możesz użyć szprycki cukierniczej lub zrobić rożek z trójkąta papieru pergaminowego. Faszerowane patisony ułóż na półmis- ku lub talerzu i udekoruj je gałązkami świeżego koperku.

  4. Szybkim sposobem przygotowania patisona jest ugotowanie go we wrzątku lub na parze. W tym celu obierz patisona ze skóry, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój na kawałki po 2-3 cm, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 10 min. Podawaj na ciepło, polany masłem z bułką tartą lub samym masłem.

  5. 30 minut Porcja: 190 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń