Do góry

Dodatki Przepis na:

Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami.

Przepis dnia 2013-09-15
Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4281

Dodano:

Odsłon: 4842

Ponieważ moje dziewczyny (żona i córka) uwielbiają tosty, a jak zobaczyłem skład chleba tostowego znanej marki to dostałem zawału, postanowiłem upiec własny. Z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem ziół.

Składniki

  • ok. 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ćwierć kostki drożdży(ok. 25 g)
  • ok. 1/4 l mleka (lub wody)
  • 2 łyżki oliwy - uwaga z tłuszczem, bo chleb im więcej zawiera tłuszczu, tym bardziej się kruszy
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • duża łyżka ziół suszonych (wg uznania - ja użyłem bazylii, oregano, lubczyku i odrobiny majeranku)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrób zaczyn - w kubku z ok. 50 - 100 ml mleka (lekko ciepłe) rozmieszałem drożdże i cukier.
    Odstaw na 10 - 15 min. aż drożdże zaczną działać.

  2. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj pracujące drożdże, oliwę i resztę mleka i wyrób (min. 10 minut) elastyczne, odchodzące od ręki ciasto.
    Miskę posyp odrobiną mąki, ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 - 60 minut.

  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrób jeszcze raz - nie mniej niż 3 - 4 minuty.

  4. W trakcie wyrabiania możesz dodać zioła.

  5. Wyłóż wyrobione ciasto do formy keksowej nasmarowanej uprzednio tłuszczem, tak, aby nie przekraczało połowy objętości.
    Odstaw na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.

  6. Wyrośnięte ciasto natnij nożem wzdłuż formy, posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna i górna grzałka).
    Nagrzewając piekarnik wstaw naczynie z wodą - chleb będzie miał rumianą skórkę.
    Piecz ok. 30 - 35 minut.

  7. Gotowy chleb wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 15 września 2013 no niestety teraz w chlebach gotowych jest tyle chemii ze az glowa boli:( bardzo fajny przepis napewno wyprobuje

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niziolek 05 września 2013 genialne :) tak się zastanawiam, zamiast mokrych drożdży, czy można suche dodać? i ile? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń