Do góry

Dania główne Przepis na:

Perliczka z sosem aroniowo-pieczeniowym

Perliczka z sosem aroniowo-pieczeniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 851

Dodano:

Odsłon: 59

Perliczka jest bardzo specyficzna – ma jasne mięso na piersiach i ciemne na nogach. Nogi mają delikatny posmak dziczyzny. Piersi są bardziej suche niż nogi, a w okolicach kupra ma żółtawy tłuszcz, który wytapia się w trakcie pieczenia. Do pieczenia nie używam więc tłuszczu a jedynie wody. Podczas gdy ją piekę (w brytfannie), w celu uzyskania sosu podlewam sokiem z aronii. Podaje ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), polanymi sosem aroniowo-pieczeniowym i surówką z buraków z chrzanem i kurkami w sosie śmietanowym.

Składniki

  • Perliczka ok. 1,5-2 kg
  • Cebula 1-2 szt.
  • Sok z aronii (po produkcji wina) ok. 3 kieliszki
  • Woda (1-2 szklanki)
  • Przyprawy: sól (1-2 łyżeczki), pieprz (pół łyżeczki), majeranek (3-4 garście), fix sos pieczeniowy.
  • Dodatki: pyzy drożdżowe, buraczki z chrzanem, sos kurkowy.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Perliczkę nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) w tych miejscach gdzie ma tłuszcz (kuper).
    2. Perliczkę płuczę zimną wodą, osuszam. Do wewnątrz wsypuje sól i majeranek.
    3. Od zewnątrz perliczkę nacieram solą i pieprzem oraz majerankiem (dużo majeranku!).
    4. Wkładam do brytfanny i wlewam wodę (w trakcie pieczenia wytopi się tłuszcz).

  2. 5. Dodaję do niej cebule w kostkę. Piekę ją ok. 1,5 h – co ok. 20 min podlewam sokiem z aronii. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od soku zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką lub fixem, ale jeśli będziecie długo dusić na małym ogniu sos powinien się sam zagęścić.
    6. Przed podaniem podpiekam w piekarniku ok. 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 05 września Jaki wykwintny przepis, perlica jest wyjatkowo smaczna a juz z takimi dodatkami to poezja!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń