Do góry

Desery Przepis na:

Piankuś wg s. Anastazji

Piankuś wg s. Anastazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2589

Dodano:

Odsłon: 59791

Proste, smaczne i efektowne ciasto,

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • Masa kokosowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek wiórek kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
  • 1/2 szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka ananasów w plastrach
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijam, na najwyższych obrotach, na sztywna pianę, dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie mąkę wymieszaną z kakao do masy jajecznej.
    Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło.

  2. Odlewam pół szklanki mleka, dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe i mieszam na jednolita masę. Resztę mleka zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlewam przygotowany "budyń" i gotuję aż zgęstnieje. Nakrywam folią i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

  3. Miękkie masło ucieram na puch, dodaję po łyżce wystudzony budyń kokosowy. Masę wykładam na spód biszkoptowy.

  4. Ananasy osączam na sicie i układam na masie budyniowej.

  5. Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia48 11 stycznia 2015 A czy zamiast mąki pszennej można użyć jakiejś mąki bezglutenowej? Czy wtedy to ciasto się uda? Wygląda super, ale ja i moje dzieci to bezglutenowcy. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 07 stycznia 2015 Już kiedyś pisałam, że ciasta siostry Anastazji można brać w ciemno, zawsze wychodzą i są bardzo smaczne. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń