Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń na dziko

Pieczeń na dziko

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 28

Sprawdzony przepis na "Pieczeń na dziko"

Składniki

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • 3 cebule
  • 1 pęczek szczypioru
  • 2 papryki
  • 1 łyżka marynowanych kaparów
  • smalec do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 listek laurowy
  • tymianek
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i jałowca
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z wina, soli i przypraw przygotować marynatę. Mięso umyć, osuszyć, zalać marynatą i wstawić do lodówki na całą noc.

  2. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu. Obsmażyć mięso na bardzo silnym ogniu, zdjąć z patelni, następnie w tym samym tłuszczu zrumienić pokrojoną w piórka cebulę.

  3. Mięso przełożyć do brytfanny, obłożyć cebulą, podlać marynatą i piec w temp. 180oC ok. godziny. Podawać udekorowane posiekanymi szczypiorem, papryką i kaparami.

  4. ok. 70 minut + marynowanie.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń