Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 14471

nieskomplikowane poprostu :)

Składniki

  • mieso mielone, ok. 1 kg
  • jajka na twrdo, 4 szt.
  • jajko surowe, 1 szt.
  • sól,pieprz
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • smalec, 3 łyżki
  • cebula, 1 szt.
  • kostka bulionowa, 1szt
  • majeranek suszony
  • opcjonalnie do dekoracji papryka konserwowa,marynowane grzybki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mieso wymieszac z jajkiem surowym,bulka,3 lyzkami wody,posiekaną drobno cebulą,dodac majeranek i pieprz do smaku

  2. polowe masy rozsmarowac w natluszczonej formie,na tym ulozyc jajka na twardo,przykryc reszta masy,polac lyzką stopionego smalcu i piec 45 min.w temperaturze 200 stopni

  3. w trakcie polewac resztą smalcu.Kostke rosolową rozrobic w 3 lyzkach gorącej wody,polac gotową pieczen

  4. odstawic jeszcze na 10 min. do piekarnika,ostudzic i konsumowac :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alicho05 15 maja 2010 Podobną pieczeń robię z kawałkami żółtego sera (morski lub tylżycki) lub z pieczarkami wcześniej sparzonymi w osolonej wodzie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajkab3 11 maja 2010 Ja również robię bardzo podobną, wszyscy się nią zajadają, świetna jest zarówno na ciepło jak i na zimno. W moim przepisie jest dużo więcej przypraw,min. oregano , natka pietruszki, bazylia i gałka muszkatołowa, ale oczywiście jak kto lubi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 10 maja 2010 Bardzo lubie potrawy z mielonego miesa,bardzo dobry przepis.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 10 maja 2010 Robię bardzo podobną pieczeń, po prostu jest super:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń