Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z udźca indyka

Pieczeń z udźca indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 25

Smaczny pomysł na "Pieczeń z udźca indyka"

Składniki

  • Na pieczeń: ok. 1 kg udźca z indyka
  • 1 szklanki oleju
  • np. rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy. Na sos: 4 pomarańcze
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki zimnego masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz, wytnij kości. Do oleju dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz: majeranek, pieprz, sól i paprykę, wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą starannie natrzyj mięso. Przykryj i włóż do lodówki na 10 godz. 2. Mięso wyjmij z marynaty, zwiąż bawełnianą nicią. Włóż do żaroodpornego naczynia lub rękawa do pieczenia. Wlej marynatę i 1 szklanki wody. Piecz ok. 90 min w temp. 180°C. Na 20 min przed końcem pieczenia wierzch udźca posmaruj miodem wymieszanym z sokiem pomarańczowym. 3. Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę a następnie ze wszystkich wyciśnij sok i przecedź przez sitko. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj aż się rozpu- ści. Gdy uzyska jasno złoty kolor, dodaj sok z pomarańczy oraz skórkę poma- rańczową. Gotuj na średnim ogniu mieszając ok. 15 min, aż straci połowę objętości. Zestaw z ognia, dodaj masło. Mieszaj aż się rozpuści. Dodaj ocet balsamiczny oraz sól.

  2. (bez czasu pieczenia): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii

  3. Do sosu można dodać 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń