Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczona szynka:

Pieczona szynka:

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 2587

Dodano:

Odsłon: 4854

Własne wędliny pojawiają się w naszym domu nie tylko od święta. Robimy je często w ciągu roku bo smak jest zupełnie inny niż tych ze sklepów.

Składniki

  • 1,5 kg surowej szynki (w jednym kawałku)
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
  • Marynata:
  • 1 łyżka przyprawy podlaskiej do mięs pieczonych
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżeczek musztardy miodowej
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 płaska łyżka świeżo mielonego pieprzu prawdziwego
  • 1 płaska łyżka wędzonej papryki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać.Natrzeć mięso.
    Długim patyczkiem do szaszłyków nakłuć mięso aby przyprawy mogły wniknąć głębiej.
    Obwiązać sznurkiem lub włożyć do specjalnej siatki . Odstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia zrumienić szynkę na smalcu z obu stron.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem z patelni.
    Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 25 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, podlać bulionem lub rosołem i piec pod przykryciem jeszcze godzinę .
    Od czasu do czasu polewać szynkę wytworzonym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 20 grudnia 2018 Szyneczka taka z chrzanem lub musztardą,pycha :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń