Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone kruche pierogi z mięsem

Pieczone kruche pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 524 Ocena: 8666

Dodano:

Odsłon: 511

Pierogi chyba każdy lubi, a takie pieczone to już w ogóle bajka... Ciasto jest kruche, nadzienie aromatyczne od ziół. Rodzina i goście będą zachwyceni.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • masło lub margaryna 120 g
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % 1 łyżeczka
  • estragon, sól morska z ziołami + jajko do smarowania
  • Nadzienie : 1 cała pierś z kurczaka, 2 cebule
  • estragon, majeranek, sól morska, pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wychodzi 10 większych pierogów.
    Ciasto.
    Do miski przesiewam mąkę.
    Dodaję chłodne pokrojone masło, jajko, śmietanę, zioła i zagniatam jednolite ciasto.
    Zawijam w folię i schładzam w lodówce przez minimum 1 godzinę.

  2. Nadzienie.
    Pierś kroję w 2 cm paski, posypuję estragonem i odrobiną soi.
    Odstawiam do lodówki na 30 minut.
    Potem mięso kroję w dość drobną kostkę.
    Na oleju przesmażam posiekaną cebulę, duszę 4 minuty, dodaję pokrojone mięso.
    Wszystko cały czas mieszając smażę kilka minut, mięso nie może być spieczone.
    Pod koniec dodaję pieprz i ewentualnie sól. Przestudzam.

  3. Schłodzone ciasto wałkuję na grubość ok. 1/2 -3/4 cm.
    Z ciasta wykrawam większe kółka.
    Roztrzepuję jajko i smaruję nim każdy krążek ciasta.
    Na środek krążka nakładam nadzienie, składam na pół, zlepiam dokładnie brzegi.
    Wierzch pierożków smaruję jajkiem.

  4. Piekę w 190 C przez około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 stycznia Takie to ja uwielbiam, są na równi z każdymi lekko podsmażonymi na patelni :) Ale ślinka leci na tego kurczaczka, pycha :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 28 stycznia Ja też Elu, wpraszam się na takie pyszności.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń