Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierogi na słodko
Artykuł sponsorowany
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11901
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 117
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8598
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155357
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1164
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11901
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 117
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8598
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155357
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1164
Składniki
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z trzema łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw na 10 minut, aby zaczyn zgęstniał.
Do zaczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, wymieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Rozwałkować ciasto na omączonym blacie i za pomocą szklanki wykrawać krążki. Nadziewać krążki serem, rodzynkami i odrobiną cukru. Sklejać brzegi, jak przy klasycznych pierogach. Odkładać na omączony blat i przykryć czystą ściereczką aby pierogi nie wyschły. Czynność powtarzać do momentu aż skończy się ciasto.
Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 180 stopni. Kosz urządzenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rozgrzanego urządzenia wkładać pierogi partiami na papier spryskany odrobiną oliwy. Ustawiać czas na 6 minut, kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Pierogi są gotowe, gdy nabiorą złotobrązowego koloru.
Pierogi lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło lub na zimno.