Do góry
Przepis spons.

Dania główne Przepis na:

Pieczone pierogi na słodko

Pieczone pierogi na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 311

Dodano:

Odsłon: 3965

Pieczone pierogi na słodko

Składniki

  • 150 g twarogu lub ricotty
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 220 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • cukier puder do podania
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z trzema łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw na 10 minut, aby zaczyn zgęstniał.

  2. Do zaczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, wymieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

  3. Rozwałkować ciasto na omączonym blacie i za pomocą szklanki wykrawać krążki. Nadziewać krążki serem, rodzynkami i odrobiną cukru. Sklejać brzegi, jak przy klasycznych pierogach. Odkładać na omączony blat i przykryć czystą ściereczką aby pierogi nie wyschły. Czynność powtarzać do momentu aż skończy się ciasto.

  4. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 180 stopni. Kosz urządzenia wyłożyć papierem do pieczenia.

  5. Do rozgrzanego urządzenia wkładać pierogi partiami na papier spryskany odrobiną oliwy. Ustawiać czas na 6 minut, kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Pierogi są gotowe, gdy nabiorą złotobrązowego koloru.

  6. Pierogi lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń