Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierogi z sosem czosnkowo- ogórkowym

Przepis dnia 2011-04-10
Pieczone pierogi z sosem czosnkowo- ogórkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 563

Dodano:

Odsłon: 39761

Na każdą okazję.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z połową mleka i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę ze wszystkimi pozostałymi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  2. FARSZ: Mięso upiec z przyprawami, następnie posiekać lub zmiksować. Kapustę ugotować, odcedzić i posiekać. Wszystko razem wymieszać i doprawić.

  3. SOS: Ogórek zetrzeć na dużych oczkach, dodać posiekany czosnek.Całość wymieszać z jogurtem.

  4. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kółka. Na środek każdego nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi widelcem. Pierogi układać na nasmarowaną olejem blachę i piec przez ok 20min na 180°C

  5. Upieczone pierogi podawać z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia-p 03 lutego 2017 Na pewno pyszne :) Apetycznie wyglądają.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nulka1992 07 kwietnia 2011 mam taki sam przepis:) ciasto zawsze wychodzi pyszne i szybko znika :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

damian18norbert 06 kwietnia 2011 Polecam ;) bardzo udany przepis robiłem go dzisiaj na zajęciach w szkole. Dostałem za to 6, co jest nie realne u mojego nauczyciela a oprócz tego każdy zachwalał kto próbował i wpadał na kuchnie.
Ps. do sosu można dodać tak jak to ja zrobiłem troszkę majonezu i pieprzu by był smaczniejszy.

Pozdrawiam damian18norbert z Sochaczewa

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 05 kwietnia 2011 Wydaja sie zbyt spieczone,ale moze to rodzaj maki taki efekt przyniosl.
Przepis ciekawy!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kiszka 04 kwietnia 2011 Dziękuję za ten przepis, jadłam takie pierogi w Restauracji Stary Młyn, były tylko bardziej jasne, myślę, że to kwestia mąki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 03 kwietnia 2011 Dla mnie poproszę podwójną porcję, bo zgłodniałam na samą myśl o Twoich pierożkach - wędruje do ulubionych :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń