Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone żeberka w miodzie i ziemniaki smażone w waflu

Pieczone żeberka w miodzie i ziemniaki smażone w waflu

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6578

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Pieczone żeberka w miodzie i ziemniaki smażone w waflu"

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 2 średnie cebule
  • 5 dag masła
  • mały słoiczek keczupu
  • łyżka miodu
  • przyprawa do żeberek
  • olej. Ziemniaki smażone w waflu: 1 kg ziemniaków
  • opakowanie wafli (prostokątnych)
  • pół łyżeczki soli
  • koperek
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczone żeberka: mięso potnij na małe porcje, umyj i osusz. Obsyp przyprawą do żeberek. Owiń folią i wstaw na noc do lodówki.

  2. Rozgrzej olej i obsmaż żeberka. Przełóż je do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Obierz i pokrój cebulę. Zeszklij ją na maśle, wyłóż całość na żeberka. Keczup wymieszaj z miodem i pokryj danie. Podlej wodą, nakryj i piecz ok. 120 min w temp. 180°C.

  3. W ten sam sposób możesz przygotować schab karkowy, łopatkę czy mięso od szynki. Smaczna jest także tak przyrządzona kiełbasa, ale już bez potrzeby wcześniejszego obsmażania wędliny.

  4. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Do jeszcze gorących dodaj margarynę, wlej mleko i utrzyj na gładką masę. Wsyp posiekany koperek, wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.

  5. Rozłóż wafle. Na każdy płat nałóż gorące puree ziemniaczane. Zwiń wafel w roladę (możesz ją dodatkowo owinąć folią aluminiową lub ściereczką). Odstaw, aby masa ziemniaczana ostygła, a rolada stężała.

  6. Ostrym nożem pokrój ją ukośnie na plastry. W miseczce roztrzep jajko. Do drugiej wsyp bułkę tartą. Plastry rolady zanurzaj w jajku, obtaczaj w bułce tartej.

  7. Smaż na gorącym oleju na rumiano i od razu serwuj na stół. Podaj z żeberkami, fasolką szparagową. Udekoruj paskami papryki i natką. Do masy ziemniaczanej możesz także wsypać trochę szczypiorku albo posiekanej natki.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń