Do góry

Dania główne Przepis na:

PIECZONE ZIEMNIACZKI Z MIĘSNO-WARZYWNYM SOSEM

PIECZONE ZIEMNIACZKI Z MIĘSNO-WARZYWNYM SOSEM

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3516

Dodano:

Odsłon: 4308

nadaje sie jako danie główne lub kolację.

Składniki

  • PIECZONE ZIEMNIAKI:
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, cząber, papryka
  • SOS MIĘSNO-WARZYWNY:
  • mięso mielone
  • oliwa
  • pieczarki
  • cebula
  • Papryka czerwona
  • marchew
  • przyprawy( pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka, chili, odrobine przyprawy do zup w płynie
  • gęsta kwaśna śmietana
  • pomidory w puszce bez skórki
  • przecier pomidorowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ZIEMNIAKI PIECZONE: Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i płuczemy. Oliwe z oliwek łączymy z ziołami. Ziemniaki przekladamy do miski i zalewamy oliwą z oliwek. Dobrze mieszamy aby kazde ziemniaczek był dobrze przyprawiony. Odstawiamy na pół godziny. Potem wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni az ziemniaczki będą miękkie.

  2. SOS MIĘSNO-WARZYWNY: Mięso mielone podsmażamy na patelni, do podsmażonego mięska dodajemy cebule, pieczarki, paprykę i marchew. Wszystko dokładnie podsmazamy. Przekładamy wszystko do garnka i dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dusimy wszystko pod przykryciem. Gdy warzywa bedą juz miękkie na koniec dodajemy odrobinę śmietany.

  3. Upieczone ziemniaczki wykłądamy na talerz, z boku podajemy mięsno-warzywny sos. Dla smaku możemy dodać jeszcze klesk kwasnej gęstej śmietany.

  4. SMACZNEGO!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń