Do góry

Desery Przepis na:

Piegusek z kremem budyniowym w polewie czekoladowej

Piegusek z kremem budyniowym w polewie czekoladowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3806

Dodano:

Odsłon: 4736

Coś w sam raz dla łasuchów:) Pyszne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto łączące w sobie smak maku, kremu budyniowego, czekolady oraz migdałów i kokosu.

Składniki

  • 1 szklanka mąki przennej
  • 1 szklanka cukru do ciasta + 6 łyżek do budyniu
  • 20 dag margaryny KASIA do ciasta
  • 5 jajek
  • 1 szklanka suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego na 3/4 l mleka
  • 1/2 litra mleka do budyniu + 2 łyżki do polewy
  • 1 kostka masła
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej w zależności od upodobań (u mnie mleczna Milka)
  • płatki migdałowe i kokos do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    miękką margarynę, żółtka, cukier utrzeć na puszystą masę, dodać olejek waniliowy i jeszcze chwilę ucierać. Dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Wymieszać łyżką. Lekko schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć z masą. Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni.
    Formę co ciasta wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wlać masę do foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę (do suchego patyczka) góra-dół.
    Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.

  2. Krem:
    Z 1/2 l mleka, 6 łyżek cukru i proszku budyniowego, zagotować budyń i wystudzić.
    Utrzeć masło na puszystą masę i dodawać porcjami zimny budyń, cały czas ucierając. Całość utrzeć na jednolitą, puszystą masę.

  3. Przełożenie ciasta:
    Spód ciasta wysmarować masą, pozostawiając trochę do ozdobienia brzegów ciasta. Na rozsmarowanym kremie układamy drugą połowę ciasta. Pozostawionym kremem obsmarowujemy brzegi (jak w torcie).

  4. Polewa:
    Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do garnuszka i dodajemy 2 łyżki mleka. Całość roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy aż do powstania jednolitej masy.
    Powstałą polewą oblewamy górę ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i kokosem.

  5. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń