Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3074

Dodano:

Odsłon: 2088

Piekę je niezmiennie co roku od paru lat. Cieszą się niesłabnąca popularnością ;) Choć zazwyczaj w tym bogactwie rozmaitości robię je z połowy porcji to zawsze na moim stole znaleźć się muszą w okresie świątecznym czy około świątecznym. W sklepach znane i lubiane są takie właśnie „pierniczki alpejskie” w czekoladzie ewentualnie lukrowane. U mnie wg zaleceń pojawiły się czekoladowe. Aby glazura się świeciła, do polewy wystarczy dodać odrobinę żelatyny – taki efekt jak na zdjęciach widoczny będzie następnego dnia po lukrowaniu. Inną propozycją jest wykorzystanie czekolady rozpuszczonej z łyżeczką masła. Ja zawsze kilka pierniczków pozostawiam bez lukru czy czekolady – dla wybrednych.

Składniki

  • 400 g miodu
  • 250 g masła
  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g cukru
  • 200 ml śmietany (najlepiej 18%)
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1 kg mąki pszennej
  • + marmolada (opcjonalnie)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miód podgrzewamy wraz z masłem i dodajemy przyprawę oraz kakao. Masę lekko studzimy i wbijamy do niej żółtka i dodajemy cukier. Białka tymczasem ubijamy na sztywną pianę (aby były trwalsze można do nich dodać 2 – 3 łyżki cukru i dalej ubijać). Śmietanę łączymy z sodą pamiętając o tym, że całość urośnie dlatego powinniśmy użyć dosyć sporej miseczki. Gdy masa wystygnie, dodajemy śmietanę, białka a następnie dosypujemy przesianej mąki i mieszamy łyżką. Masa będzie lepka, dlatego należy odstawić ją na 24 godziny do lodówki.

  2. Z ciasta robimy placuszki i nadziewamy je marmoladą a następnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub na posypanej mąką stopnicy wałkujemy (nie za cienko!) i wykrawamy kształty. Nadziewane pierniczki zapewne będą większe i będą piekły się dłużej. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni i piec 10 – 12 lub w przypadku dużych sztuk 15 minut. Studzimy i lukrujemy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń