Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki puszyste - szybkie

Pierniczki puszyste - szybkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 5866

Dodano:

Odsłon: 1041

Pierniczki które są mięciutkie, rozpływają się w ustach i pięknie pachną a ciasto nie potrzebuje leżakować.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego ostudzonego masła
  • 100 g płynnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika oraz 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Będzie się lekko lepić ale nie dodajemy mąki. Następnie lekko podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na grubość ok 4-5 mm. Następnie wycinamy dowolne kształty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w zależności od ich wielkości 8-10 minut.

  2. Pierniczki możemy polać gorącą czekoladą albo lukrem w zależności od tego jakie lubimy bardziej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 grudnia 2018 Pyszne pierniczki i tylko szkoda, że tak szybko znikają ;)

Mam nadzieję, że Mała Kuchareczka dobrze się chowa :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń