Do góry

Desery Przepis na:

Piernik.

Desery

Autor: kuchniamniam

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 260

Dodano: 07.01.2017

Odsłon: 721

Piernik zachowuje długo świeżość.

Składniki

  • 1 kg mąki,
  • 0,5 kg miodu pszczelego (może być sztuczny),
  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 torebki przyprawy do pierników,
  • szczypta soli,
  • orzechy włoskie, rodzynki, śliwki suszone, skórka pomarańczowa.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miód, mleko i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego połączenia składników. Wystudzić.
    Do wystudzonej masy dodać jajka i ubić (około 5 minut). Następnie dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól,przyprawy do piernika. Wszystko starannie wymieszać
    Na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do emaliowanego garnka,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień.

  2. Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 170 - 180C około godziny.
    Czy piernik jest upieczony sprawdzam patyczkiem.
    Z ciasta można również upiec 3 placki.
    1 i 2 wersję przełożyć powidłami śliwkowymi, marmoladą i polać czekoladą.

  3. Ja uwielbiam piernik bez powideł i polewy.
    Po wystudzeniu zawijam folią spożywczą. Piernik zachowuje świeżość co najmniej przez miesiąc.
    Te na zdjęciach piekłam 20 grudnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń