Do góry

Desery Przepis na:

Piernik krakowski

Piernik krakowski

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1469

Dodano:

Odsłon: 7654

Piernik to ciasto pełne korzennego aromatu. Jest prosty do wykonania, więc warto go zrobić nawet bez świątecznej okazji.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początek roztapiamy margarynę, którą następnie należy ostudzić, aby pozostałe składniki się nie zważyły. W czasie kiedy tłuszcz będzie stygł zabieramy się za ubijanie jajek z cukrem. Ubijamy je na puszystą masę.

  2. Potem do naczynia kolejno dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika, która zagwarantuje nam niepowtarzany aromat ciasta. Całość miksujemy. Dolewamy ostudzone masło i ubijamy dalej. Na koniec jeszcze dodajemy powidła.

  3. Gdy już wszystkie składniki naszego piernika połączą się w jednolitą i gładką masę, przelewamy całość ciasta do formy. Następnie foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut.

  4. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Można udekorować je polewą czekoladową, ale ja najczęściej polewam całość lukrem. I gotowe. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 17 lutego 2013 bardzo lubię takie pierniki, jeszcze przełozone powidelkiem, ach.. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń