Do góry

Desery Przepis na:

Piernik Staropolski - najlepszy i najsmaczniejszy

Piernik Staropolski - najlepszy i najsmaczniejszy

Autor:

Przepisów i artykułów: 422 Ocena: 12295

Dodano:

Odsłon: 1106

Piernik bardzo aromatyczny i korzenny, zapach pieczonego ciasta unosił się po całej kuchni. Cisto trzeba upiec minimum tydzień przed świętami aby namiękło.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 gramów miodu naturalnego (u mnie spadziowy)
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 125 mililitrów mleka
  • 3 jajka
  • 2 przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ponadto:
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego
    rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wszystko wystudzamy.
    Mąkę mieszamy z przyprawa do piernika.
    Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika,
    sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól.
    Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste.
    Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek
    w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni.

    Połowę leżakującego ciasta wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko wyrabiamy.

  2. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy placek o wielkości dużej blaszki.

  3. Placki przekładamy na blaszki i każdy pieczemy w piekarniku nagrzany do temp. 200'C przez około 20-25 minut.

  4. Piernik w tym czasie powinien nam się ładnie zarumienić. Upieczone ciasto wystudzamy na kratce.

  5. Kiedy blaty piernika wystygną wówczas przekładamy piernik powidłem. Na każdy blat jeden słoiczek powidła.

  6. Przełożony piernik dokładnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na tydzień lub dłużej. Smacznego !!!

  7. ;-D

  8. ;-)))

  9. ;-Dd

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 3 dni temu Zrobiłam ten piernik, pierwszy raz. Na próbę upiekłam i przełożyłam część ciasta - wyszedł pyszny. Dziękuję za przepis i polecam go każdemu:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 06 grudnia Uwielbiam ten świąteczny zapach. U mnie piernik dojrzewa minimum 3 miesiące Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 06 grudnia Ideal! U Ciebie juz naprawde zrobilo sie swiatecznie! Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 06 grudnia Wspaniały piernik, na święta koniecznie musi być.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 grudnia Nadszedł czas pierników, mniam :D
No i te powidła, yyyyyyyyyyyyyyyyym, mam ślinotok ;)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń