Do góry

Desery Przepis na:

Piernik ucierany

Piernik ucierany

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3283

Dodano:

Odsłon: 6888

Prosty piernik, który każdemu się uda, a jest bardzo delikatny w smaku.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • SKŁADNIKI NA LUKIER: 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę, następnie dodajemy miód oraz mleko. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika. Następnie dodajemy cukier oraz sól. Stopniowo wlewamy mieszankę z rozpuszczonego masła, cały czas miksując mikserem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy posiekane orzechy wymieszane z łyżeczką mąki, ponownie chwilę miksujemy. Ciasto przekładamy do keksówki o długości ok. 25 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.

    Cukier puder łączymy z gorącą wodą oraz sokiem z cytryny. Za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ciasta lub po prostu wylewamy na ciasto i zostawiamy do zastygnięcia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń