Do góry

Przekąski Przepis na:

Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku

Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1328

Dodano:

Odsłon: 2849

Wegańsko, bezcukrowo, bezglutenowo! Wegański odpowiednich tradycyjnego śledzika w oleju, przyprawiony niekonwencjonalnie bo przyprawami korzennymi i piernikowymi.

Składniki

  • 200g świeżych boczniaków
  • 1 mała cebula
  • olej roślinny - do smażenia boczniaków
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka syropy z agawy
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 1 nasionko kardamonu - lub szczypta kardamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta soli - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczniaki obsmażyć na oleju z obydwu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni, kłaść na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Pozostawić do przestudzenia, a następnie pokroić w cienkie plastry.

    Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.

  2. Przygotować zalewę olejową. Do wysokiego naczynia wlać olej i dołożyć resztę płynnych składników. Na końcu dorzucić przyprawy. Wszystko dokładnie roztrzepać widelcem przez kilka minut, do dokładnego połączenia składników oraz napowietrzenia zalewy.

  3. W naczyniu, w którym będziemy serwować potrawę, ułożyć boczniaki, na to cebulę i całość zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły "się przegryźć".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń