Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pieróg, niewiele pracy, rewelacja na ciepło. Takie pierogi/pizzę podają w jednej pizzerii. Spróbowałam zrobić sama - wyszła rewelacja.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2694
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2694
Składniki
Mleko podgrzewamy z cukrem aby było ciepłe, wkruszamy drożdże i czekamy aż "ruszą". Do mąki dodajemy sól, oliwę (około 3 łyżek) i rozczyn. Zagniatamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.
Na patelnię wrzucamy mięsko mielone podsmażamy, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i cebulkę (opcjonalnie paprykę i kukurydzę). Ja doprawiałam przyprawą meksykańską, pieprzem, solą. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę w rozdrobionym serkiem topionym (nie doprowadzamy do gotowania), czekamy aż powstanie gęsta masa. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę przelewamy na patelnię z farszem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy placki wielkości dużego talerza. Na połówkę placka pładziemy plasterki mozarelli, na to farsz, znów plasterki mozarelli i składamy w pieróg. Bardzo dokładnie zawijamy końcówki. Zapiekamy około 15 min - w zależności od kuchenki. Wychodzi około 4-5 pierogów.