Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieróg czosnkowy

Pieróg czosnkowy

Autor: UlkaK

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 44

Dodano: 25.02.2010

Odsłon: 2156

Pyszny pieróg, niewiele pracy, rewelacja na ciepło. Takie pierogi/pizzę podają w jednej pizzerii. Spróbowałam zrobić sama - wyszła rewelacja.

Składniki

  • mąka, 1/2 kg
  • mleko, szklanka
  • drożdze, pół kostki
  • cukier, sól, szczypta
  • mięso mielone, 1/2 kg
  • cebula, 1-2 szt
  • pieczarki, 6 szt
  • serek topiony śmietankowy, 1
  • śmietanka 30%, 1/5 szklanki
  • przyprawy jak kto lubi
  • czosnek, 3 ząbki
  • oliwa
  • można dodać paprykę, kukurydzę...
  • ser żółty, (najlepiej mozarella), iloe kto lubi
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy z cukrem aby było ciepłe, wkruszamy drożdże i czekamy aż "ruszą". Do mąki dodajemy sól, oliwę (około 3 łyżek) i rozczyn. Zagniatamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.

  2. Na patelnię wrzucamy mięsko mielone podsmażamy, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i cebulkę (opcjonalnie paprykę i kukurydzę). Ja doprawiałam przyprawą meksykańską, pieprzem, solą. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę w rozdrobionym serkiem topionym (nie doprowadzamy do gotowania), czekamy aż powstanie gęsta masa. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę przelewamy na patelnię z farszem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

  3. Ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy placki wielkości dużego talerza. Na połówkę placka pładziemy plasterki mozarelli, na to farsz, znów plasterki mozarelli i składamy w pieróg. Bardzo dokładnie zawijamy końcówki. Zapiekamy około 15 min - w zależności od kuchenki. Wychodzi około 4-5 pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ludka151 02 marca 2011 Swietny przepis. Muszę go wypróbować. Tylko w jakiej temp. piec?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń