Do góry
Przepis spons.

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor: MojaBasia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 25

Dodano: 07.12.2017

Odsłon: 341

Sprawdzony przepis na pierogi ruskie

Składniki

  • 3 szklanki mąki Poznańskiej Basia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 700g ugotowanych ziemniaków
  • 300g twarogu
  • 2 sztuki duszonej cebuli
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 100g wędzonego boczku
  • 2 łyżki twarogu
  • cebula dymka (wg uznania)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wysyp na czystym blacie 3 szklanki mąki Poznańskiej Basia dodaj 1/2 łyżeczki soli, łyżkę roztopionego masła i szklankę ciepłej wody. Wszystko dokładnie ze sobą ugnieć, aż do powstanie spójnej konsystencji. Z tak wyrobionego ciasta zrób kulę, przykryj ściereczkę i pozostaw na 15 minut. W osobnej misce przeciśnij przez praskę 700g ugotowanych ziemniaków, 300g twarogu, 2 sztuki pokrojonej w kostkę i duszonej na patelni cebulki oraz pieprz i sól dla smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Na blacie wysyp mąkę, a następnie rozwałkuj na niej ciasto. Na rozwałkowanym cieście małą szklanką wytnij kółka, rozciągnij je trochę i na środek nałóż po jednej czubatej łyżce farszu. Złóż na pół i zalep dokładnie brzegi. Tak przygotowane pierogi ugotuj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, pół cebuli oraz 100g wędzonego boczku. Następnie dodaj ugotowane pierogi oraz 2 łyżki twarogu. Wszystko delikatnie wymieszaj i na końcu według uznania dodaj cebulę dymkę. Gotowe danie przełóż na talerz. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń