Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi ruskie

pierogi ruskie

Autor: suri

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1309

Dodano: 25.02.2010

Odsłon: 18030

prosty przepis na szbkie i smaczne danie

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie,przecedzić i ostudzić.Ostudzone ziemniaki zemleć razem z serem

  2. 1cebulę obrać , opłukać,pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu ,dodać do zmielonej masy ,dodać sól i pieprz do smaku ,wymieszać

  3. Do mąki dodać jajko ,letnią wodę ,zagnieść wolne ciasto i dobrze wyrobić.Rozwałkować,Wykrawać szklanką kółka układać na nich nadzienie a następnie zlepiać

  4. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody ,zamieszać i gdy wypłyną na powierzchnię ,gotować jaszcze 5 min. Podawać polane cebulą z boczkiem. Cebule i boczek należy pokroić w kostkę ,dać na patelnię dodać oleju i przesmażyć do momentu zrumienienia cebuli i boczku

  5. Z tej ilości wychodzi mi od 30 -40 pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń