Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi wiśniowe z białym makiem

Pierogi wiśniowe z białym makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Pierogi wiśniowe z białym makiem"

Składniki

  • 650 g wiśni
  • 200 g białego maku
  • 500 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 600 g mąki
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ciepła woda
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy przepłukany mak, gotujemy na płytce ochronnej 30 minut, co jakiś czas mieszając. Mak studzimy i trzykrotnie mielimy.

  2. Do wydrylowanych wiśni wsypujemy cukier. Smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Do maku dodajemy aromat waniliowy i miód, mieszamy. Następnie wsypujemy wiśnie i tyle soku pozostałego ze smażenia wiśni, aby masa była gęsta i lekko wilgotna.

  3. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Wycinamy kółeczka, na każdy dajemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy. Gotujemy 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

  4. Wartość odżywcza jednej porcji 285 kcal Białko 17,8 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 46 g.

  5. Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń