Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i mięsem

Pierogi z kapustą i mięsem

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5891

Dodano: 23.02.2013

Odsłon: 29511

Po raz pierwszy robiliśmy pierogi, tzn. mąż ciasto, ja farsz. Ciasto wyszło fantastyczne! Mięciutkie, elastyczne, po prostu wspaniałe!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podaję składniki na około 50 pierogów. Farsz - u mnie z kapusty i mięsa drobiowego. Ugotowałam pół kilograma kapusty kwaszonej: 5 minut, odlałam wodę, nalałam nową i gotowałam prawie do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedziłam na sitku. Kiedy kapusta nie była gorąca, odcisnęłam ją z nadmiaru wody i zmieliłam razem z dużym, ugotowanym udkiem kurczaka. Skąd udko? Z zupy z poprzedniego dnia - nadaje się idealnie. Na patelni roztopiłam 50 g smalcu i zezłociłam posiekaną, dużą cebulę. Do kapusty i mięsa dodałam cebulę ze smalcem, dużo pieprzu i sól do smaku. Wymieszałam na w miarę jednolity farsz.

  2. Ciasto: Na stolnicę wysypać 2 szklanki mąki, wbić jajko, dodać 2 łyżki oleju, dosypać szczyptę soli. Zagniatać ciasto, podlewając ciepłą wodą (pół szklanki) i podsypując mąką w razie potrzeby. Kuba zagniatał ciasto około 10 minut, więc wyszło jednolite i elastyczne. Podsypując mąką, aby się nie kleiło, rozwałkować ciasto na grubość 1 milimetra. Pamiętajcie proszę, że im cieńsze ciasto, tym lepsze. Rozwałkowane ciasto nie może czekać, więc od razu należy wykrawać kółka szklanką o jak największej średnicy i nakładać farsz. Jeśli ciasto nie chce się zlepiać, należy brzegi delikatnie przetrzeć zwilżonym w wodzie palcem. Ulepione pierogi wrzucałam na osoloną wodę i gotowałam na średnim ogniu około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia. Radość z jedzenia własnoręcznie przygotowanych pierogów - bezcenna!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JUSTYSIA24 27 lutego 2013 Dokładnie, u mnie mąż robi ciasto ale bez jajka, a ja farsz. A za twoje pierożki 5:-) Pozdrawiamy

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 24 lutego 2013 Dzięki dziewczyny! Domowa Kurko, identycznie robimy z moim mężem :)

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 23 lutego 2013 U mnie zawsze mąż wyrabia i wałkuje ciasto. Robimy pierogi jak na linii produkcyjnej - on najpierw wyrabia ciasto, potem po kawałku wałkuje a ja wykrawam, nadziewam, sklejam i gotuję. A jak przychodzi do konsumpcji to zawsze chwali się, że to zasługa jego genialnego ciasta :)

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 23 lutego 2013 Pierogi ekstra i farsz bardzo ciekawy , następne moje zrobię właśnie z takim . Pozdrawiam :))) 5

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 lutego 2013 To ja chyba pożyczę sobie Twojego męża, bo właśnie takie ciasto do pierogów lubię:-)), a farsz też jest świetny. 5 z koroną. Uwielbiam pierogi pod kazdą postacią.

19 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń