Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną i serem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Składniki
Kaszę podprażam na suchej, gorącej patelni. Gdy lekko zbrązowieje, gotuję ją w 2 szklankach osolonego wrzątku. Gdy woda odparuje, odstawiam ją pod przykryciem na około pół godziny by „doszła”. Gdy kasza całkiem ostygnie, mieszam ją z jajkiem i rozdrobnionym serem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przesiewam mąkę z łyżeczką soli. Usypuję kopczyk, wlewam 300 ml wrzątku i olej. Mieszam łyżką. Gdy lekko przestygnie, zagniatam gładkie ciasto. Można podsypywać je mąką lub gdy jest za suche, dodać łyżkę wrzątku. Ciasto odkładam na pół godziny, koniecznie przykryte wilgotną ściereczką.
Ciasto staram się rozwałkować bardzo cienko. Szklanką zanurzaną w mące wykrawam kółka. Na każde nakładam po łyżeczce zimnego farszu i formuję pierogi, zlepiając je mocno palcami. Gotuję w osolonym wrzątku. Podaję np. okraszone cebulką zrumienioną na oleju.
Porcja zawiera ok. 200 kcal
Porcja kosztuje ok. 2,20 zł
ok. 50 min
<strong>Renata Pyzik z Izbicy</strong>Źródło: Tina