Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kiszką.

Pierogi z kiszką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2376

Dodano:

Odsłon: 11209

Dla wielu osób to może być coś nowego, ale jak spróbują będą mile zaskoczeni.

Składniki

  • FARSZ:
  • -Kiszka 0,5 kg
  • -Cebula 1 szt.
  • -Olej 1 łyżka
  • -sól, pieprz
  • CIASTO:
  • -Mąka 0,5 kg
  • -Jajko 1 szt
  • -Sól 0,5 łyżeczki
  • -Woda letnia 3/4 szklanki
  • -Mleko gorące 1/4 szklanki
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu z kiszki jest bardzo proste. Kiszkę podsmażamy chwilę na patelni na zeszklonej cebulce pokrojonej w kostkę.
    Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko i wymieszać widelcem. Dodać resztę składników (jajko, sól, woda) i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ma być wolne.

  3. Ciasto rozwałkować na stolnicy, jeśli się klei do blatu - podsypać delikatnie mąką. Z ciasta wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i skleić mocno brzegi.

  4. Pierogi wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem soli, gdy wypłyną na wierzch gotować ok. 10 minut.
    Podawać z zrumienioną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń