Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z pieczarkami.

Pierogi z pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 637

Dodano:

Odsłon: 603

Pierogi ze smażonymi w maśle pieczarkami, okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką.

Składniki

  • 1/2 mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 kg pieczarek 1 cebula
  • 2 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • zielona pietruszka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki
    Cebulę kroimy w kostkę.
    Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy do wyparowania soku.
    Dodajemy sól i pieprz oraz bułkę tartą.
    Mieszamy i jeszcze kilka minut smażymy.

  2. Odstawiamy , studzimy a potem dodajemy zieloną pietruszkę.

  3. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto, wykrawamy krążki
    Na środek każdego krążka kładziemy 1 łyżeczkę farszu.

  4. Pierogi zlepiamy i odkładamy na deseczkę.

  5. Na wrzącą lekko wodę wkładamy pierogi i gdy zagotują się , gotujemy 2-3 minuty.
    Wyjmujemy i polewamy stopionymi skwareczkami z wędzonego boczku i cebuli.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń