Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z serem i kaszą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 247
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 247
Składniki
Kaszę przesyp do garnka, zalej szklanką gorącej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Potem zdejmij ją z ognia. Przełóż do lekko rozgrzanego piekarnika, by doszła. Gotową kaszę wystudź.
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju, przestudź. Twaróg rozgnieć widelcem. Wymieszaj go z kaszą oraz cebulką. Możesz dodać także garść drobno posiekanych orzechów włoskich. Farsz do pierogów przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Dobrze wymieszaj.
Ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli. Wlej 2 łyżki oleju i zagnieć ciasto. W czasie zagniatania dolewaj tyle wody, by powstało dość twarde i elastyczne ciasto. Podziel je na porcje. Kolejno rozwałkuj na cienkie placki.
Szklanką powycinaj krążki. Nałóż na nie porcje farszu. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Uformuj pierogi. Włóż partiami do posolonego wrzątku. Gotuj minutę od momentu wypłynięcia. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj polane gęstą kwaśną śmietaną. Posyp posiekanym koperkiem.
ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja ok. 580 kcalŹródło: Tina