Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi ze śliwkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 195
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 195
Składniki
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, odrobinę zostawiamy na boku (przyda się do podsypywania podczas wałkowania).
Robimy dołek, w który wlewamy gorącą wodę i delikatnie mieszamy, zagarniając mąkę do środka. Takie zaparzone ciasto jest najlepsze na pierogi.
Gdy woda z mąką zmieni się na stolnicy w „klajster”, robimy w nim dołek, w który wsypujmy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Zaczynamy wyrabianie ciasta rękami.
Powinno być wolne, bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, na środku każdego umieszczamy śliwkę, po czym sklejamy brzegi pieroga.
Jeżeli ciasto słabo się klei, smarujemy brzegi wodą. Sklejone pierogi gotujemy, aż wypłyną, a potem jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy na chwilę do zimnej wody, potem odcedzamy na sicie.
Czas przygotowania: 50 minut 210 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień