Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierożki Dim-Sum

Pierożki Dim-Sum

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 184

Pierożki gotowane na parze z nadzieniem z soczewicy

Składniki

  • 180g mąki pszennej
  • 130ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • szklanka soczewicy
  • szklanka startej marchwi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę i sól wsypać do miski. Stopniowo dodawać wodę, mieszając ciasto. Dodać olej i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. W tym czasie przygotować farsz. W garnku rozgrzać oliwę, cebulę i czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać imbir, słodką paprykę i curry. Gdy cebula się zeszkli, dodać startą marchewkę, wsypać soczewicę, wymieszać, a po chwili dodać szklankę wody i sos sojowy. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować całość, aż soczewica zmięknie (w razie potrzeby podlewając wodą, jeśli soczewica wchłonie wcześniej cały płyn).

  3. Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na kwadrat na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić je na małe kwadraciki o boku około 6 cm. Na środek każdego kawałka ciasta kłaść łyżeczkę farszu i zawinąć boki ciasta do środka. Pierożki gotować na parze około 7 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń