Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki gotowane na parze z nadzieniem z soczewicy
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 659
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 659
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Mąkę i sól wsypać do miski. Stopniowo dodawać wodę, mieszając ciasto. Dodać olej i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotować farsz. W garnku rozgrzać oliwę, cebulę i czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać imbir, słodką paprykę i curry. Gdy cebula się zeszkli, dodać startą marchewkę, wsypać soczewicę, wymieszać, a po chwili dodać szklankę wody i sos sojowy. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować całość, aż soczewica zmięknie (w razie potrzeby podlewając wodą, jeśli soczewica wchłonie wcześniej cały płyn).
Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na kwadrat na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić je na małe kwadraciki o boku około 6 cm. Na środek każdego kawałka ciasta kłaść łyżeczkę farszu i zawinąć boki ciasta do środka. Pierożki gotować na parze około 7 minut.