Do góry

Napoje Przepis na:

Pigwówka czyli nalewka z pigwowca

Pigwówka czyli nalewka z pigwowca

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 99

Dodano:

Odsłon: 43035

Bardzo lubię przygotowywać domowe nalewki. Myślę, że to taka nasza  tradycja rodzinna. W spiżarce zawsze mamy parę kolorowych buteleczek, którymi możemy poczęstować naszych gości. Moja ulubioną jest ta z pigwowca. Ma piękny głęboki, bursztynowy kolor i lekko kwaskowatą nutę. Idealnie smakuje podczas zimy, a kieliszek nalewki rozgrzewa gdy na zewnątrz panują minusowe temperatury. Do jej przygotowania potrzeba trochę cierpliwości, bo niestety trzeba poczekać na efekty parę miesięcy. Ja zwykle przygotowuję pigwówkę pod koniec września, żeby pierwszą buteleczkę mieć już gotową na Święta.

Składniki

  • 1 kg pigwowca/pigwy
  • ½ kg cukru
  • ½ litra spirytusu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i nasiona
    Pigwowca pokroić na plasterki
    Do dużego wyparzonego słoika przełożyć pokrojone owoce
    Zasypać około pół kilogramem cukru
    Odstawić na słoik w zimne i ciemne miejsce na około tydzień

  2. Każdego dnia wstrząsać słoikiem aby cukier się rozpuścił a owoce były nim cały czas pokryte (jeśli jest ciepło, to wstawić do lodówki, żeby owoce się nie zepsuły)
    Po tygodniu dolać spirytusu i odstawić na minimum 3 miesiące

  3. Po 3 miesiącach zlać pigwówkę do butelek
    Owoce można wrzucić do paru buteleczek, stanowią ładną ozdobę nalewki lub schować do słoika i później wykorzystać np. jako procentowy dodatek do herbaty lub deserów
    Jeżeli chcemy uzyskać głębszy bursztynowy kolor musimy odłożyć naszą pigwówkę na około 6 miesięcy do spiżarki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Darek-Zalewski 26 listopada Witam.
Na zdjęciu są owoce pigwowca. Nalewka z pigwowca to "pigwowcówka".
Zapraszam na moją stronę poświęconą prawie wyłącznie pigwowcowi : www.zpigwowca.pl

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doktor-Zoidberg 23 października nie ma Pani, za przeproszeniem, pojęcia o produkcji nalewek
cyt:
"jeśli jest ciepło, to wstawić do lodówki, żeby owoce się nie zepsuły"
owoce pigwy akurat cieżko "zepsuć" - raczej w tym przypadku obawiałbym się rozpoczęcia fermentacji..
"Po tygodniu dolać spirytusu i odstawić na minimum 3 miesiące"
NIGDY się nie zalewa owoców czystym spirytusem, ponieważ zamiast ekstrakcji dobra z owoców zakonserwujemy je - więc rozcieńczamy do 60-70%...
Odpowiedzi: 2 ▼

48 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 23 października To jest, smaczna wódka pigwówka, dlaczego wódka ? Dlatego że jak robimy nalewkę to zawsze zalewamy owoce alkoholem a po skończonej maceracji zlewamy nalew i dopiero wtedy owoce zasypujemy cukrem. To jest bardzo ważne, gdyż nalewki smakują inaczej niż wódki owocowe.

31 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 marca Nie ma to jak dobra naleweczka, super :D

Pozdrawiam z Parva Cracovia, a teraz "chodźmy na pole" na małe co nieco xD

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń