Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikantna pasta paprykowa

Pikantna pasta paprykowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2112

Dodano:

Odsłon: 2680

Pasta a’la ajvar – tyle, że bez bakłażana. Ajvar często kupowałam gotowy w sklepie. Nie był jednak tani. Dlatego zaczęłam robić swój – domowy, bez żadnych ulepszaczy :) Pasta jest doskonała do kanapek, ale także jako dodatek do mięsa, wędliny.

Składniki

  • Czerwona papryka - 3 kg
  • Papryczka chili - 120 g
  • Olej - 1/4 litra
  • Cukier - 250 g
  • Sól - do smaku - ok. 2,5 łyżki
  • Przecier pomidorowy - 600 g
  • Czosnek - 2 główki
  • Czosnek - 2 główki
  • Ziele angielskie - 10 szt.
  • Ocet - 10 % - 1 szkl.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy, wydrążamy pestki i kroimy na kawałki. Dodajemy olej, cukier i gotujemy pod przykryciem 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy kolejne 20 minut. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie a resztę blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków (wyszło mi 20 małych słoiczków po musztardzie - 185 g), zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń