Do góry

Zupy Przepis na:

Pikantna zupa krem z dyni i marchewki

Pikantna zupa krem z dyni i marchewki

Autor: Rena1

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 377

Dodano: 18.03.2018

Odsłon: 118

Zupa z dyni i marchewki z dodatkiem papryczki chili jest rozgrzewająca, w sam raz na chłodne jesienne dni.

Składniki

  • 1/2 kg dyni Hokkaido
  • 20 dag marchewki
  • 10 dag ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • papryczka chili
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 250-300 ml wywaru z kurczaka
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
  • śmietana
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię i paprykę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Razem z papryczką chili ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni i piec do miękkości (około 30-40 minut). Następnie ostudzić i obrać ze skórki.

  2. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w pół plasterki.

    Na patelni rozgrzać masło i olej wsypać ziemniaki , marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek, mieszając, smażyć około 5 minut.

  3. Przełożyć do garnka, wlać wywar z kurczaka i gotować do miękkości warzyw. Połączyć z papryką i dynią, ( papryczkę chili dodawać według własnego uznania).

  4. Wszystko razem zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zagotować.

    Podawać z dodatkiem śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń