Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny gulasz wieprzowy z plackami ziemniaczanymi

Pikantny gulasz wieprzowy z plackami ziemniaczanymi

Autor: Kaatarinaa

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 194

Dodano: 26.02.2012

Odsłon: 28978

Danie jednogarnkowe, doskonale smakuje równie na drugi dzień.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną margarynę wsypujemy słodką paprykę w proszku i przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso z szynki i cebulę. Całość mieszamy, obsmażamy na rumiany kolor i dusimy, aż mięso lekko zmięknie. Dodajemy kolejno pokrojoną w większe kawałeczki czerwoną paprykę , pokrojone w ćwiartki pieczarki, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dusimy kolejne 15 min.

  2. Na końcu dodajemy pokrojone w paseczki kiszone ogórki. Gulasz można zagęścić delikatnie mąką, ale nie jest to konieczne. Najlepiej podawać go z plackami ziemniaczanymi lub kaszą jęczmienną.

  3. Do placków potrzebujemy ok 6 dużych ziemniaków, które ścieramy na tarce na małych oczkach z jedną cebulą. Do powstałej masy dodajemy jajko oraz 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Placki smażymy na oleju na patelni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agasi 15 marca 2012 Tak się właśnie robi prawdziwy gulasz. Papryka musi być przyrumieniona a gorycz która się uwalnia z papryki nie przechodzi na mięso. W całości efekt jest taki jak powinien.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kaatarinaa 01 marca 2012 Mi papryka się gorzka nie zrobiła, pomimo, że z jej dodatkiem przyrumienione było mięso:) Gulasz wyszedł soczysty a mięso kruchutkie, takie jak powinno być:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 01 marca 2012 Wszystko ok, ale zaczynanie smażenia od przyrumienienia papryki i dopiero potem mięsa - to chyba nie do końca jest dobry pomysł. Mięsko musi być mocno rumiane, aby nabrało aromatu i zamknęło w sobie soki, a za ten czas papryka zrobi się gorzka!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń