Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny kurczak z sosem miętowym

Pikantny kurczak z sosem miętowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2153

Dodano:

Odsłon: 3168

Aromatyczny kurczak z smacznym sosem

Składniki

  • kurkuma mielona, 1 łyżeczka
  • kmin zmielony, 1 łyżeczka
  • czosnek (zmiażdżony), 2 ząbki
  • garam masala, 1 łyżeczka
  • czerwona papryczka chili, bez pestek, pokrojona w plasterki, 1/2
  • cukier, 2 łyżeczki
  • cynamon zmielony, 1/4 łyżeczki
  • imbir świeży starty, 1 łyżka
  • olej z orzeszków ziemnych, 2 łyżki
  • słodka papryka, 2 łyżeczki
  • sól, do smaku
  • piersi z kurczaka pokrojona w paski, 800 g
  • jogurt naturalny, 3/4 szklanki
  • świeże liście mięty, 1/2 szklanki
  • groszek rozmrożony, 2 szklanki
  • ryż, według uznania
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać kmin, kurkumę, garam masala, czosnek, papryczkę chili, pieprz, cukier, imbir, cynamon, łyżkę oleju z orzeszków ziemnych, łyżeczkę papryki i sól do smaku. Włożyć kurczaka i dokładnie obtoczyć przyprawami. Odstawić najlepiej na noc do lodówki.

  2. Z mięty i jogurtu przygotować sos. Składniki zmiksować aby masa miała gładką konsystencję. Do momentu podania sos przetrzymywać w lodówce.

  3. Na dużej patelni na pozostałej ilości oleju z orzeszków ziemnych z łyżeczką papryki usmażyć kurczaka porcjami. Tak aby mięso miało kolor złocisty z obu stron. Po usmażeniu ostatniej porcji na patelnię wrzucić groszek i smażyć, aż będzie gorący.

  4. Kurczaka podawać z ryżem i groszkiem. Na mięso polać wcześniej przygotowany sos. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magusia87 27 kwietnia 2012 ciekawe połączenie. strsznie lubimy kurczaka więc koniecznie do wypróbowania:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń