Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11045

Dodano:

Odsłon: 119

Wypróbowany przepis na "Pikle z cukinii"

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 3 cebule
  • gorczyca
  • łyżka soli
  • zioła świeże lub suszone: tymianek
  • estragon
  • rozmaryn
  • oregano . Zalewa: 2 szkl. wody
  • 2 i 1/2  szkl. octu winnego
  • 1/4 szkl. soli
  • 2 szkl. cukru
  • łyżeczka kurkumy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie myję, kroję wzdłuż na pół, usuwam nasiona, miąższ kroję w słupki. Obrane cebule kroję w krążki. Warzywa przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 2 godz.

  2. Do wyparzonych słoików wkładam na dno po porcji każdego zioła i wsypuję po pół łyżeczki gorczycy. Z warzyw odlewam sok. Cukinie wkładam do słoików, dodaję po porcji cebuli.

  3. Zagotowuję zalewę i gorącą zalewam warzywa. Dokładnie zakręcam słoiki, pasteryzuję 15 min. Studzę nakrętką do dołu.

  4. Marta Lewicka z Wieliczki

  5. 65 min • Porcja 20 kcal • Koszt porcji 2,70 zł • Przepis na 3 słoiki

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń