Do góry

Przekąski Przepis na:

Pita z warzywami i kurczakiem

Pita z warzywami i  kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1745

Dodano:

Odsłon: 456

Pyszna przekąska. Łatwa do zrobienia. Polecam. Z podanych proporcji uzyskuje się cztery pity.

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g maki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 3/4 szkl. ciepłej przegotowanej wody
  • Nadzienie:
  • 1filet z kurczaka
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • kilka liści sałaty
  • Sos czosnkowy:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać sól, cukier, olej i ciepłą wodę. Zarobić ciasto. Przykryć ściereczką na godzinę. Jeszcze raz wyrobić ciasto.
    Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na cienki placek o średnicy około 15 cm. Placki wyłożyć na foremkę z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką jeszcze na godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 st. C około 12 minut. W trakcie pieczenia, gdy wierzch się zrumieni, odwrócić je na drugą stronę. Wystudzić i obciąć górę aby móc nakładać nadzienie do pustej kieszonki.

  2. Filet umyć. Pokroić. Wymieszać z solą, pieprzem i ostrą papryką. Usmażyć. Ostudzić.

  3. Zrobić sos z jogurtu, przepuszczonego przez praskę czosnku i przypraw.

  4. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Każdą pitę napełniać sałatą i pozostałymi składnikami z nadzienia. Polać sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń