Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza Margherita z salami i rukolą

Pizza Margherita z salami i rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 862

Dodano:

Odsłon: 167

Proponuję dziś przepis na pizzę na klasycznym grubym cieście według włoskiej receptury - pizzę Margheritę - ale urozmaiconą o salami i rukolę, ponieważ ten zestaw czyli sos pomidorowy + mozarella + salami + rukola = są to smaki będące najlepszą kompozycją. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 300 ml wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru + szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy (do ciasta)
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 kulki sera mozarella
  • sporo suszonego oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy (do sosu) + 1 łyżka oliwy do nasmarowania blachy
  • sól, pieprz
  • garść świeżych liści bazylii
  • garść świeżej rukoli
  • kilka plastrów salami
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy szczyptę cukru, 3 łyżki wody, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
    Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Wzdłuż brzegów sypiemy dwie łyżeczki soli. W środku robimy dołek, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, 3 łyżki oliwy, rozpuszczone drożdże i mieszamy widelcem. Stopniowo dolewamy wodę, mieszamy. I przerzucamy na oprószony mąką blat i zagniatamy ciasto. Zagniata się bardzo fajnie. Zagniatamy w ten sposób około 10 minut. Następnie wkładamy ciasto do miski, nacinamy z wierzchu na krzyż, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
    W czasie gdy ciasto wyrasta, robimy sos. Pomidory z puszki przelewamy do talerza, usuwamy szypułki i inne niedoskonałości, siekamy i przelewamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sypiemy sporo oregano, trochę pieprzu i soli, dwie łyżki oliwy i mieszamy. Sos już prawie gotowy. Siekamy bazylię i połowę posiekanej bazylii dodajemy do sosu, mieszamy i sos gotowy. Jest przepyszny.
    Jeżeli ciasto podwoiło już swoją objętość - wyciągamy je z miski i jeszcze chwilę zagniatamy.
    Dużą blachę smarujemy oliwą i próbuję rozciągnąć w niej ciasto. Jest to trudne, ale możliwe. Trzeba ciasto rozciągać rękami aż wypełni sobą blachę. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy znów na ok. pół godziny.
    W tym czasie kroimy mozarellę w kosteczkę.
    Po upływie pół godziny ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nim plastry salami i polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni.
    Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom i pieczemy przez 12 minut z grzaniem góra-dół. Następnie otwieramy piekarnik, wysuwamy blachę z pizzą - układamy na niej pokrojoną w kosteczkę mozarellę i dopiekamy jeszcze 6 minut z termoobiegiem.
    I pizza gotowa. Na wierzchu układamy świeżą rukolę i pozostałą posiekaną bazylię.
    Pizza jest przepyszna i bardzo sycąca, może z powodzeniem zastąpić posiłek.
    Serdecznie polecam :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń