Dania główne Przepis na:
Pizza męża:)

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 927
Dodano: 15.06.2010
Odsłon: 21977
Składniki
- mąka, 3-4 szklanki
- drożdże, 1/4 kostki
- woda, 1/2 szklanki
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- sól i pieprz
- pieczarki
- ser żółty
- pomidor
- cebula, czerwona lub biała
- brokuły
- kukurydza
- papryka
- kilka papryczek chili
- bazylia i oregano świeże
- ketchup lub koncentrat pomodorowy
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
W ciepłej wodzie rozrobić drożdże, połączyć z mąką, oliwą. Szczypta soli pieprzu. Wyrobić naprawdę dobrze, aby było elastyczne. Odstawić na 15 min.
-
W tym czasie pokroić pieczarki i odparować na patelni ze szczypta soli. Brokuły podzielić na różyczki wrzucić na wrzątek lekko pogotować, odcedzić.
-
Pokroić cebulę, paprykę, zetrzeć ser.
-
Blaszkę przetrzeć tłuszczem, wyłożyć ciasto, nakłuć dość dobrze widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 2-3 min., posmarować keczupem, na to ser, pieczarki, cebula, papryka, kukurydza, pomidor, brokuły, zioła. Piec w temp. 180C z termoobiegiem do 15 min, doglądając.
-
Sos czosnkowy: 3- 4 ząbki czosnku, świeże zioła(bazylia itp.), jogurt typu greckiego na oko:), 2 łyżki majonezu, sól i pieprz
Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 04 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Kibi świetny przepis ja dla mojej rodzinki piekę podobną pizzę i bardzo im smakuje!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 28 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
super przepis robię podobną pizzę!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Dominiiczkaaa 30 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda :))0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 05 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
muszę ten fajny przepis pokazać mojemu mężowi :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 16 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Każdy dobry mąż potrafi gotować, prawda?0 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 16 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
gratulacje dla męża :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 15 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
rzeczywiście możesz mieć rację:), bo w pizzeriach piece są bardzo rozgrzane0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 15 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Polecam pieczenie pizzy w co najmniej 250 stopniach w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku. Przy termoobiegu nie zmniejszać temperatury. Wtedy pizza wyjdzie przepyszna, ale oczywiście nie sądzę, że Twojej coś ubyło ;-) Pozdrawiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz