Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza pełnoziarnista. Smakowite trio: kurczak, szpinak i jajka"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Mąkę mieszam z solą i oregano. Do 100 ml ciepłej wody dodaję pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszam do rozpuszczenia, po czym wlewam do miski z mąką i wyrabiam przez 10 minut (gdy ciasto zbyt mocno się klei, dosypuję mąkę). Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz. Filet kroję w kostkę, posypuję czubrycą i smażę na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na kształt koła. Przekładam na blaszkę z piekarnika. Placek smaruję koncentratem pomidorowym i posypuję startym serem. Rozładam opłukany szpinak oraz listki bazylii i oregano, kurczaka, oliwki i kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijam jajka. Żółtka przekłuwam widelcem, by rozlały się na pizzę. Solę i pieprzę. Piekę 20 min w 220 st.
Porcja zawiera ok. 480 kcal. : ok. 110 min. Porcja kosztuje ok. 5 zł.Źródło: Tina