Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna na delikatnym cieście pizza, bezmięsna, wegetariańska. Polecam :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Ciasto na pizze: składniki: 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 2 szklanki mąki typ 550 3 łyżeczki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki oleju 1/3 szklanki ciepłego mleka wykonanie: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie pizzy: Pokrojone w plasterki pieczarki, cebule i paprykę dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników, studzimy.
Wałkujemy z ciasta 2 placki o średnicy 25 cm. Smarujemy sosem pomidorowym.
Nakładamy uduszone, ostudzone warzywa, posypujemy szczypiorem i oregano.
Przykrywamy plastrami sera gouda. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Upieczona pizza.
Smacznego!!!